Domov

NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE

 

Štvrtý októbrový pondelok už tradične patrí Dňu školských knižníc. Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave pri tejto príležitosti vyhlásila už 10. ročník celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Jeho nosnou témou bolo Sila prostredníctvom spoločenstva – kolegialita, rozmanitosť, vízia.

 

Na tomto projekte participovala i naša škola. Školská knižnica pripravila 27. 10. 2014 pre žiakov 1. D triedy dvojhodinový program. Úlohou žiakov bolo predstaviť knižných hrdinov a hrdinky, ktorí ich zaujali svojou výnimočnosťou a kolegialitou. Idea rozmanitosti sa prejavila v rôznych preferenciách našich prvákov – zaujal ich Harry Potter, Anna Shirleyová, ale i takí „klasici“ ako Ežo Vlkolinský, Hercule Poirot, Peter z Troch gaštanových koní a viackrát aj Jánošík. Dôkazom rozmanitosti bolo i porovnanie preferencií rôznych generácií čitateľov.

 

Silu spoločenstva sme si vyskúšali na aktivitách Šikovný kopirák (z čísla 786 sa stalo 766, ale i to bolo poučné) a Babylonská veža (žiačky zdramatizovali ľubovoľnú scénku z Harryho Pottera najprv klasicky, neskôr z pohľadu častých stereotypov). Pri vytvorení živej sochy si uvedomili, ako nám myšlienku spoločenstva a kolegiality komplikuje povrchný prístup k blízkym osobám.

 

Poďakovanie patrí našej bývalej žiačke Márii Kullovej, ktorá ochotne zabezpečila súvisiace propagačné materiály najmä z prostredia mimovládnych ľudskoprávne zameraných organizácií.

 

Autor: PaedDr. Emília Černeková